Daarle

Jan begint in 1950 zijn loopbaan in het onderwijs aan de lagere school te Daarle. In een schriftje heeft hij de namen van de leerlingen vastgelegd. Hij ontvangt een salaris van f 166,80 netto per maand.

Julianaschool

In 1953 vervolgt hij zijn loopbaan aan de Julianaschool te Velp. Ook daarvan heeft hij de namen van de leerlingen vastgelegd. Toen waren de normen voor de klassegroote blijkbaar wat ruimer dan nu.

In deze periode trouwt hij met Hesje Sierink, wordt hij vader en studeert Duits, waarvoor hij in 1956 zijn akte van bekwaamheid haalt. Dit wordt het opstapje naar het voortgezet onderwijs. Begin 1957 verdient hij al f 420,30 netto per maand.

Het Haagje

Begin 1958 start hij als docent Duits aan de ULO het Haagje in Hoogeveen. Hij heeft de smaak van studeren te pakken en behaalt in 1959 de akte Handelskennis en bekwaamt zich verder in de Nederlandse taal. Hij verdient f 641,49 bruto.
Uit deze tijd stamt zijn in boekvorm uitgegeven referaat 'problemen rondom het leren'.

Molenbeke

In 1962 aanvaart Jan een benoeming aan mavo Molenbeke te Arnhem. Hij bekwaamt zich tot schooldecaan en brengt het tot adjunct-directeur.

de Schutsluis

In 1974 maakt hij voor de laatste keer een move in zijn loopbaan bij het onderwijs. Hij wil weer 'gewoon' voor de klas en vindt een baan bij de Chr. mavo de Schutsluis in Doesburg. Een school waar je 'niet verloren raakt in de massa en waar je je thuisvoelt'.

Op 1 augustus 1986 gaat hij met de vut. Bij zijn afscheid wordt gememoreerd dat Jan 'een echte schoolmeester' was.
Hij kan dan ook niet helemaal afscheid nemen van zijn vak en geeft Nederlandse les als vrijwilliger bij vluchtelingenwerk Zevenaar.

Klik op de kop 'Meester Jan' voor toegang tot de schoolfoto's van Jan Rutgers op Flickr

Leerproblemen