Adolph Jan is onze betovergrootvader en de vader van onze overgrootvader Evert Jan, zijn broers Derk en Gradus en zus Willemina. Adolph Jan is geboren op 10-10-1795 in Wisch. In latere akten en registraties wordt zijn naam ook geschreven als 'Adolf Jan'. Adolph Jan is de zoon van Evert (Jan) Rutgers en Grada Hofs.

Adolph Jan was drager van het metalen kruis 1830-1831. Hij heeft dus waarschijnlijk deelgenomen aan de tiendaagse veldtocht.

Adolph Jan trouwt op 27-03-1834 in Wisch met Hendrina Vrieselder, dochter van Gradus Vrieselder en Willemina Doornink. Zowel uit de huwelijksakte als de voor het huwelijk noodzakelijke verklaring van inschrijving bij de nationale militie blijkt dat Adolph Jan niet kon schrijven.

Adolph Jan en Hendrina wonen in buurtschap Klein Bredenbroek getuige deze bewonerskaart. Dit is de Olde Brokke (huisnummers: 328, C72 en Klein Bredenbroek 8), Brokkenstraat 10 in Breedenbroek.

De naam Adolph Jan wordt op meerdere wijzen geschreven: Alof (militie en geloofsbelijdenis NH Kerk Silvolde), Adolf Jan (geboorteakte zoon Evert Jan), Alef Jan (knecht bij landbouwer Gerrit Kemperman) en ook Alef (in de brief van Arend Rutgers uit Almelo d.d. september 1941). Een achter-achter kleinkind is naar hem vernoemd.

Adolph Jan overlijdt op 24-11-1889 op 94 jarige leeftijd in Gendringen.

Doopregister Adolph Jan

Uit het doopboek van de Nederlands Hervormde Kerk te Varsseveld

Bron: FamilySearch