In WOII heeft het gezin Rutgers op verschillende manieren een bijdrage geleverd aan het verzet.

Yad Vashem

Op 11 november 2014 ontvingen Gerrit en Marigje en Gerrits oudste zoon Evert (uit het eerste huwelijk) met zijn vrouw Hennie postuum de titel 'Rechtvaardigen onder de Volkeren'. Hun namen staan in de eremuur in Yad Vashem te Jeruzalem omdat ze in de 2e wereldoorlog, met gevaar voor eigen leven, Joodse medeburgers hebben beschermd en gered. Hier de pagina uit de folder van de plechtigheid. De Volkskrant van die dag besteedde er dit artikel aan.

Tijdens WOII wordt een Joods jongentje Robbie door een turfschipper afgeleverd in Vroomshoop. Het wordt ondergebracht bij het gezin Rutgers. Via een waszakje wordt Robbie aan het einde van WOII verenigd met zijn ouders. In de Margriet van 1 mei 1965 is het verhaal van Robbie opgenomen.

De dochter waarbij Robbie op de arm zit (foto blz. 21 rechts) is Map.

De jongste zoon Jan was als vrijwilliger werkzaam bij vluchtelingenwerk en heeft het verhaal op diverse scholen verteld. Net als zijn vader schreef hij het op in een schriftje.

Naast Robbie zijn er diverse geallieerde militairen ondergedoken geweest bij het gezin Rutgers, waaronder een Amerikaanse piloot.

Dankbetuiging gewestelijke staf van de Binnenlandse Strijdkrachten. Merk op dat de letter 'k' is weggevallen bij strijdkrachten in de ondertitel en tweemaal de s ontbreekt in Overijssel.

Erepenning

De penning die op 11-11-2014 in ontvangst genomen is door Alef, kleinzoon van Gerrit en Marigje.

Robbie

Ansichtkaart Foki Fotoi Amsterdam